Sagan om Bao Bao

Ibland kan det ju vara roligt att veta ursprunget till vad man äter, idag berättat vi historien bakom den kinesiska rätten Bau som är en nyhet på vår meny 2023 🧑‍🍳🥬. Det finns uråldriga skrifter som beskriver rätten så långt bak som 300 år e.kr.

En gång i tiden i Kina, utvecklades “Bao” från den fyllda formen av “Mantou”, en enkel ångkokt dumpling som ofta jämförs med bröd. Historien bakom denna ångkokta läckerhet förklarar inte bara dess unika form, utan också varför utvecklingen till Baos (eller Baozi) var så naturlig.

Det sägs att Mantou skapades av den legendariska militärstrategen Zhuge Liang på 300-talet. På väg tillbaka från strid under sin berömda södra kampanj för att kväva ett uppror i området som nu är Sichuan-provinsen, stod Zhuge inför en enorm logistisk utmaning. Strategen hade besegrat sina fiender, men stod inför utsikten att bli besegrad inte av en armé, utan av en flod som var omöjlig att korsa. Det sägs att floden vaktades noga av en gudomlighet som vägrade att ge Zhuge en säker passage om han inte kastade huvudena av 50 av sina soldater i floden. För att tillfredsställa gudomlighetens krav utan att offra sina trupper, beordrade Zhuge att 50 buns som såg ut som människohuvuden, på grund av deras platta baser och runda former, skulle kastas i floden. Planen lyckades, gudomligheten blev lurad, säker passage beviljades och buns döptes till Mantou (barbarhuvuden) för att fira Zhuges berömda seger över de barbariska rebellerna.

Denna berättelse om militär seger utvecklades sedan till en folks seger mot de vidrigheter som dåliga luncher för med sig, när buns fylldes med en mängd olika läckra kött och grönsaker. Vem som först skapade Bao är okänt, men det som är känt är att varje region i Kina är stolt över sin egen traditionella metod för att göra denna brödbaserade snack.

Så nästa gång du njuter av en Bao på MyChef – Bakfickan och tänk på dess heroiska ursprung och hur den en gång räddade dagen genom att få en gud att äta Bau Bau istället för riktiga huvuden. Och kom ihåg att varje region gör sina Baos på sitt eget speciella sätt – vilket bara bevisar att det finns mer än ett sätt att göra en Bao rätt. Så ta en tugga av denna ångkokta godsak och njut av historien som smakar fantastiskt!

Varmt välkommen! Vi har öppet hela veckan 11.00-22.00 👍

Product has been added

No products in the cart.

Explore Food Items

Inga produkter i varukorgen.

Rulla till toppen